Träna Nose Work och Doftdiskriminering

Här hittar man nose work instruktörer och mycket mera

Doftprov Nose Work

Doftprov Nose, Work Nosework

Avlägga Doftprov.

För att få tävla i Nose Work behöver man ett godkänt doftprov i den aktuella klassen man ev tänker tävla i.

Hunden skall vara lägst 10 månader dagen före doftprovet, på tävling skall hunden vara som lägst 12 månader dagen innan tävling.

Doftproven behöver inte göras i en viss ordning, men man brukar börja med Eukaluptys då det är den doften i Klass1.

Doftprovet går till så att det ligger antingen 2 rader med 6 behållare (Kartong i storlek med den på bilden) i vardera rad eller så kan dom ligga på en rad med 12 kartonger.

Man har 10 sekunder på sig att samla ihop sig och sin hund i en ruta på 1.20 cm när man sedan går över startlinjen så har man 3 minuter (man får reda på när det är 30 sec kvar av tiden) på sig att söka igenom behållarna, på valfritt sätt, antingen påvisar man kartongerna och låter hunden gå rad efter rad eller så låter man hunden söka i löst koppel och hunden väljer själv hur den vill söka av behållarna, det är tillåtet att låta hunden söka av rummet först( om provet är förlagt inomhus) en del hundar kan ju vara lite försiktiga i sin läggning och då kan det vara bra att låta den nosa över omgivningen först, provet kan även förläggas utomhus.

Det är bra tänka på att inte "styra" hunden för mycket med kopplet utan låt den ha löst hängande koppel, styr man hunden för mycket kan hunden bygga upp en frustration, och börja felmarkera eller kanske trampa på lådorna, vilket den inte får.

3 Minuter är ganska lång tid så man tänker på att man verkerligen låter hunden söka av alla behållare, så man inte har för bråttom att säga "Markerat". Kan vara så att hunden gör en ytterst liten markering som man som förare inte upptäcker, och gör hunden då ett flertal markeringar som du som förare inte "Kan läsa" så riskerar man även då att hunden bygger frustration över att man inte ser att den markerar rätt behållare och börjar med olika sätt att "protestera" som att knuffa på behållarna, eller kanske trampa på dom, eller så fins det dom hundar som helt enkelt "lägger av" Så hunden "tänker"  Nu har jag flera gånger visat vart doften är placerad och jag får ingen belöning..Så nu lägger jag av och tycker att nu kan du själv leta upp doften. så det är av stor vikt at "läsa sin hund" hur den gör beter sig när den känner doften, den kan höja sniffningsfrekvensen och kanske börja röra svansen i ett högre tempo, det finns många små signaler som vi måste lära oss att förstå..och det är många gånger den svåra biten, det gäller ju även i olika sök där ställs det ju krav på oss som förare att vi kan läsa av vår hund.

 

Ev planeras doftprov i Februari 2018 i alla 3 dofterna

 

 

 

Nyhetsbrev

Pineberry

Noseworktävlingar

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)